Pod janovskými hviezdami

STAR vs. „fügassa“, janovská focaccia

Dvojcentimetrový plochý chlieb pečený v peci alebo na žeravých uhlíkoch – to je janovská fügassa. Pôvod tohto receptu sa datuje do 16. storočia. Vláčna, chrumkavá a drobivá focaccia s lesklým závojom z extra panenského olivového oleja sa tesne pred pečením zvykla ešte pokvapkať trochou bieleho vína.

Každé ráno sa jej vôňa niesla typickými úzkymi uličkami Janova, tzv. carrugi. Hoci v súčasnosti toto pečivo nájdeme už takmer všade vo svete, je priam nemožné dosiahnuť rovnakú vôňu, aká je tak príznačná pre oblasť Janova a ktorú inde nenájdete.

Našu focacciu sme piekli v rúre STAR, ktorá patrí k špičkovým predstaviteľom našej pekárenskej rady špeciálne vytvorenej pre cukrárov a pekárov.

Vďaka technológii ACT (Pokročilá technológia klímy) môžeme mať absolútnu kontrolu nad úrovňou vlhkosti vo varnej komore počas pečenia, a zároveň mať pod dohľadom spotrebu energie.

Na začiatku sme použili kombinovaný režim COMBI, vďaka ktorému zostane srdce focacciového cesta vláčne. Potom sme režim prestavili na suchý režim s horúcim vzduchom DRY, ktorý pečivu dodá jeho finálnu chrumkavosť a zaistí úplné dopečenie: technológia FCS (Systém rýchleho komína) reguluje vstup a výstup vzduchu medzi dvoma výkonnými komínmi a rýchlo odsáva vlhkosť z varnej komory.

Po pár pokusoch sme recept doviedli do dokonalosti. Výsledkom je pravá janovská fügassa: chrumkavá zvonka, s mäkkým srdcom vo vnútri a zahalená do vône lahodného olivového oleja.

Nakoniec už len stačilo tento program varenia uložiť do našej vlastnej knihy receptov MY COOKBOOK. Vám už len stačí zvoliť si tento recept a zakaždým sa tešiť zo zaručeného rovnakého výsledku.